29 December 2011

Boney M - By the river of Babylon

Syahadan

Lagu ni memang catchy...dan aku tak faham kenapa lagu zaman 70an, 80an, muzik diorang sume catchy-catchy cenggini...sampai aku rasa macam nak joget sambil bergolek-golek jek...
Kerat Senget: sape kata lagu dan vokal based on rupa? tengok lagu ni..takleh keluor dari otak dowh....

28 December 2011

Louis Armstrong -berus gigi

Syahadan

apakah ini video...sangat kurang hajor dan buat aku tergelak....bengong betul...

Kerat Senget: Aku rasa la...mamat yang buat ni memang stoned la...hahaha

05 December 2011

Ini stage performance yang cool...

Syahadan

Ni klip dari cerita Masquarade yang pernah ditayangkan kat TV3 dulu...dan aku rasa video ni boleh mengajor props manager untuk seni teater kat Malaysia ni yang diorang boleh buat satu teater yang gempak dengan persediaan props yang betul...tak payah super CGI pun....dan peringatan gak...props bukan semestinya digunakan sebagai satu benda yang statik jek...sebab props pun sebahagian daripada jalan cerita gak...layan jek la...


Kerat Senget: leceh nak update KS ni kalau pakai broadband...kopak duit aku....

09 November 2011

Menang 1,000,000 dengan penuh gaya

Syahadan

well...video ni memang dah agak lama dah kot kiranya...tapi aku still rasa cam best gak video ni...memang takde cara lain nak menunjukkan betapa konfidennya dia nak menang a million selain dengan cara ni...serius John Carpenter ni menang Who wants to be a millionaire dengan cara yang sangat cool dan bergaya...tak caya korang tengok la...

Kerat Senget: seriously video ni memang fucked up....korang tak rasa cenggitu ke?

08 October 2011

Sembahyangla kalo taknak jadik cemni..

Syahadan

Bila aku tengok video ni, tergelak gak kaw-kaw...tapi kalo difikirkan balik, ada sarkastik disitu...nila baru aku katakan lawak yang berani dan betul....bagi korang yang rasa rage tu, jangan fikir dalam kotak jek....fikir luor kotak ek...

Kerat Senget: ni kira klasik...qunuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut....haha...

07 October 2011

Suicide Silence di parodykan Farady....

Syahadan

macam aku pernah cerita dulu...aku memang follow channel Faradyable sebab alih bahasa dia memang bengong...tapi yang kali ni aku rasa menarik sebab dia siap parody dengan muzik sekali...actually nice gak bunyik dia...tak caya korang layan la ek...

Kerat Senget: apa lu makan nasik berlaukkan weed ke bai?haha...

06 October 2011

Abon vs Suhaimi...ni betul pukul habis ni...

Syahadan

aku bukan bersifat rasis tapi Abon memang ada stail lawak yang gempak...mungkin sebab loghat jowonya...mungkin sebab loyar buruknya...tak pun ngutuk Johorean Style nya..tapi lawak dia tetap buat aku tergelak tersedak-sedak...haha...meh tengok lawak dia kat Suria TV...sori quality out sikit ek....

Kerat Senget: cantik pantunnya tu....hahaha....

Bila Ultraman lupa skill

Syahadan

Video ni dah agak lama la jugak...tapi walaupun aku tengok video ni dah ntah keberapa kali ntah, aku still tergelak gak...memang win betul la..padanla UK suka nowh kat Ultraman...hihi...

Kerat Senget: rajin gak Emy Mans update ek...bagus...bagus...macam paham jek aku tengah buzy...

05 October 2011

wOrdLess wEdnEsdAy

i'M aDdICtED tO tHIs gAme

28 September 2011

tErIme La SeaDenyA.... hahahahah!

1. Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke bawah
2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan
3. Tiada rotan, pelempang berguna juga
4. Biar lambat asalkan tak cepat
5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi
6. Di mana ada gula di situ adalah gula-gula
7. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar
8. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock
9. Secupak takkan jadi 18 cupak
10. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati
meninggalkankulit, manusia mati meninggal dunia
11. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut.
12. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap
13. Alang-alang mandi biar guna sabun
14. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras
15. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun
16. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang... . bisu
17. Hidup segan mati di tanam
18. Ikut hati mati, ikut rasa merasa
19. Lembu punya susu cap teko dapat nama
20. Sehari selambar benang lama-lama benang habis
21. Jika kail panjang sejengkal, beli le yang panjang sikit kalau
nak ngail di laut. (beli la pukat tunda lagi baik)
22. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa
23. Membujur lalu melintang pukang
24. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri,
lebih baik hari tak hujan
25. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut
26. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili
27. Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi boleh blah!
 
aPe BolE cAkaP ag..hahah!

25 September 2011

Rowan Atkinson - Beekeeping

Syahadan

Siapa yang tak suka dengan Rowan Atkinson??walaupun kalo ikutkan, ramai mak bapak yang kata lawak dia dalam Mr.Bean tu lawak yang selekeh, tapi still watak Mr.Bean dia tu memang berpengaruh kan??lagipun, lawak-lawak original Rowan Atkinson memang seriously brilliant sebenarnya...selain dari Johnny English, korang pernah tengok tak lawak dia yang melibatkan dialog?ni satu stage joke yang ada dalam simpanan aku yang dibuat oleh Rowan Atkinson ni...kalo ikutkan lawak dia ni simple jek...tapi aku tetap tak boleh tahan nak tergelak...memang epic!!

Kerat Senget: nervous manner= shhh...life= quack!!! pollen=pfftt...interviewer = circling around...who ever thinks to make joke of it??

23 September 2011

apE YaNg kOrAng RasE biLe.......

based On ToPIk Yg Aku MEn AgAk2 jEk ni,,ApE yG kOrg rAsE bileee......

1) SeDanG koRang SeDap2 TiDo tEtIbe Ade OrAng KeTok pintU kUat2??
2) sEdaNg KorAng bEr"MonYet" Kat TeleFon TeTibE henPOn pAdAm??
3) SedAng KoraNG meLabur Kat aManaH saHam BeRhaD ( jAmbAn) tEtiBe OraNG paNGgiL2 CarIK kOranG?
4) SedAng KoraNG bErseMangaT naK daTang KelaS, tetibE KELAS DIBATALKAN,HARAP MAKLUM.
5) SedAng KorAng MEn Game KAt lAptop TetibE blAcKOuT..

AgAk2 LA kan, KoraNg boLe taHan x Kalo Hari2 Macam ni??

haa...pkey2 kan la nak oi~

klIk sIni PulAk   ::DugAan BilE adE no Yg X diKEnalI MasOK.....

21 September 2011

Co-author Kerat Senget

Syahadan

sebelum ni aku ada cakap yang KS ni ada co-author dan bukan aku sorang yang maintain kan??so selepas sekian lama, co-author aku dah muncul dah...encik Emy Mans...pengarang untuk blog Cerita Budak2 Mcm Aku....well...untuk hal-hal yang merapu ni, aku boleh serahkan kat Emy Mans ni sebab dia memang expert benda ni...so bai...ko takyah tunggu aku roger nak suruh ko update...ko update ikut pepandai ko jek kat sini...orait??

Kerat Senget: nak tau sape Emy Mans??takyah r...hahahhaa...

Marah?? aku rasa lagu ni membantu kot....

Syahadan

Dalam keadaan aku yang tengah panas sebab baru lepas mengupdate HHD, jadik aku perlukan benda yang boleh buat aku chill down dan bertenang...selain dari bantuan *ehem*, aku perlukan booster supaya tak terlepas kat orang yang tak sepatutnya...jadik aku rasa lagu ni boleh membantu aku sikit kot....kemain tenang lagi rasanya dengor lagu ni....
Kerat Senget: lagu simple pun best...cemana la ek orang dulu-dulu boleh terpikir buat lagu cenggini...hhmmm....hebat mereka ni...

19 September 2011

Inilah pentingnya english education...

Syahadan

ni video lama pasal pusat pengajaran bahasa inggeris..korang tengok jek la..bongok betul iklan ni....

Kerat Senget: I wanna fuck you in the air....

17 September 2011

Video panas Melayu

Syahadan

korang bajet aku nak letak 3gp ke kat sini??tak dapat cek...tapi korang boleh cekidaut video ni....aku rasa lagi panas dari benda tak elok yang korang carik tu...Buatan Malaysia lagi tu...

Kerat Senget: jangan carik benda-benda panas sangat bro...nanti korang tergedek nanti baru tau....

16 September 2011

This magic trick really gives me goosebumps....

Syahadan

aku rasa Cyril Takayama ni memang dah agak popular sebab ramai gak yang dah tengok magic trick dia kat Youtube...seriously dalam bebanyak street magician, aku paling respek dia ni walaupun stail dia kekadang ada agak cam bagus sikit...well...ramai yang cakap David Blaine tu best...tapi David Blaine magic dia agak simple...Chriss Angel lak terlampau dark dan bila tengok magic show dia aku rasa macam tengok cult lak...so better watch this magician...lagipun agak kreatif dan hmmm...mindfuck gak la kot....

kerat senget: aku ada gak try nak buat magic cenggini...tapi baki gula getah tu melekat kat  jari lak...kantoi tergantung-gantung...hahaha....

15 September 2011

Cromok unplugged

Syahadan

serius sampai bila-bila pun aku boleh tangkap lentok dengor Cromok punya lagu..walaupun ramai yang tak minat Trash Metal sebab dia punya stail nyanyi yang growling, tapi serious aku cakap...muzik yang Cromok produce memang boleh buat awek jatuh chenta bila korang main sendiri....ni baru aku cakap musician tahap dewa...salute la band Malaysia yang satu ni...

Kerat Senget: dah tensen-tensen buat assignment, layan unplugged Cromok ni memang buat aku layan blues sensorang la...

13 September 2011

The Corrs- Toss the feather

Syahadan


maybe ni antara sebab kenapa aku pernah minat The Corrs satu masa dulu...walaupun diorang just a mainstream artist, tapi lagu diorang memang best...tapi lagu yang aku upload untuk korang ni ialah lagu tradisional Irish yang bertajuk Toss the Feathers...ada banyak versi tapi aku rasa versi The Corrs ni smart gak....

Kerat Senget: tapi aku rasa banyak kot Instrumental yang enjoyable cenggini asal dari lagu tradisional Irish...Nak buat muzik tradisional Melayu jadik kontemporari cenggini, takde kaki lak nak join....sume nak jadik indie...haha

08 September 2011

Tabung yang...ermmm..creeeeepyyyyy...

Syahadan

Aku rasa tujuan asal diorang buat tabung ni sebab nak timbulkan rasa seronok bagi kanak-kanak untuk menabung....tapi aku rasa macam lebih pada creepy kot...nak-nak design muka tabung yang macam takde perasaan tu...d'oh....

Kerat Senget: korang nak ke tabung cenggini?haha...

07 September 2011

Kerana Proton Inspira...Hitler sudah marah...

Syahadan

kalo ikutkan aku tak carik sangat video pasal kereta..tapi sebab tadi Iwan Dextrous duk cerita pasal Inspira, aku terjumpa video ni...gila r....apa kata Proton??

Kerat Senget: Sape tak sokong komunis, pergila beli Inspira...ngahahahahhaa

06 September 2011

Man..this is a super nice video....

Syahadan

Sebagai sorang mamat yang memang rajin menghadap gitar, aku memang rasa video ni best gila...bukan sebab apa...bagi korang yang tak tau, Kyle Gass(mamat botak dan buncit tu) lead guitar untuk Tenacious D dan power dia untuk buat riff-riff dengan lagu yang spontan memang gempak...tapi Mike dari Alter Bridge ni memang smart...lagu yang diorang mainkan ni spontan jek...dan dia boleh buat lead yang delicious...gila r babeng....respek bai...



Kerat Senget: mana partner blog aku ni...duk senyap jek...bebalik aku gak yang update...ceittt....

23 August 2011

Bila Heavy Metal menjadik Bossanova

Syahadan

Aku memang suka dengor lagu Heavy Metal...tapi jangan kelaskan aku dengan geng-geng penyembah setan atay apa....aku just suka bunyik string diorang yang heavy dan macam ridiculous tu  jek...tapi bila aku terbukak jek video ni, aku terasa macam, sanggup sungguh diorang buat cenggini kat lagu Iron Maiden the Trooper ni....

yang ni versi asal...


yang ni lak versi Bossanova....


sekarang semmmuaaaa orang dah boleh layan lagu Iron Maiden...hahahahahhaa....

Kerat Senget: ni semua kije Andy Rehfeildt...lagu-lagu heavy, dia pergi mainstream kan..yang mainstream dia pergi heavy kan...adehhh....

22 August 2011

Pakcik yang comel....

Syahadan

video ni dah lama dah ada dalam simpanan aku...so korang tengok jek la ek...maybe ramai yang dah tengok benda ni...
Kerat Senget: Geri''ll always be my favourite character in Pixar's animation...

18 August 2011

WTF is this??

Syahadan

Aku cuba untuk digest apa mesej disebalik iklan ni...tapi aku tak faham...takpela..just anggap Japan is the land of superheroes...abis cerita....




Kerat Senget: sampai ke iklan pun ada pengaruh superhero...memang powerla...haha

16 August 2011

Video yang buat aku rasa geli-geli

Syahadan

Ni merupakan video dari salah satu band rock yang agak terkenal...Queen...yang nyanyi lagu "we are the champion" tu...ni pun salah satu lagu diorang...kalo tak salah aku tajuk dia "I want to break free"...tapi masalahnya, kenapa video ni dia ni buat aku betul-betul rasa geli-geli...korang tengok la ek...



Kerat Senget: haaa...apa lagi??fap..fap...fap...hahhaa

12 August 2011

KS contest : Haziqah buat contest – What reminds you of me

Syahadan

Disebabkan aku dah lama abandon blog ni, dan aku rasa aku nak support dak Haziqah ni, so aku bercadang nak join walaupun ni first time dia buat contest....disebabkan contest ni nak aku cerita pasal apa yang buat aku teringat kat Haziqah ni, so aku bercadang untuk copy paste entri dia yang dah lama mengungguli carta KS selama ni...sebab kat situ ada cerita kenapa aku boleh teringat kat Cik Haziqah ni ek...boleh?

gambor ini kena ditukor sebab prasyarat contest kan??hehe....
Kali ni berbalik pada blog awek balik..biasala...dalam dunia blog ni, memang banyak blogger awek dari jantan kalo nak dikirakan...ok kita straight terus pergi kat blog milik Haziqah ni...asal aku terjumpa blog dia ni sebab aku agak terkejut sebab muka dia ni sejibik macam ex aku...kecik-kecik pun lebih kurang...just bezanya ex aku tu waaaayyy older than her, pastu ex aku tu bukan orang Johor ek...then aku baca entri-entri dia ni, dan cuba nak memahami stail penulisan bebudak muda ni...payah dowh nak paham...almaklumla..aku menulis bukan stail orang bandor...hikhik...so jom kita tengok review blog dia ni ek...

dari segi appearance, aku susah nak describe appearance blog haziqah ni sebab dia ni antara blogger yang rajin mengubah appearance blog dia...mungkin nak bagi feel yang fresh bagi pembaca setiap kali pergi blog dia ni ek...tapi dia suka letak header besor yang terpampang muka cute dia tu sampai kengkadang buat aku terflashback dua tiga saat...hehe....gasak r...just satu jek...aku rasa aku lagi prefer header lama dia dari yang baru...takde reason sebab apa...just aku suka header tu jek...huhu...pasal widget lak, hmm...banyak widget tak semestinya bagus ek haziqah...make sure ada widget yang perlu jek...sebab kalo page ko makan masa nak load, orang terus jek tekan button x kat atas tab tu...orait?

dari segi penulisan, macam aku cakap tadi la...haziqah ni menulis stail budak-budak muda zaman sekarang...penggunaan bahasa yang simple, direct dan ada gelabah-gelabah yang boleh buat kita tersenyum sendiri baca...satu try yang baik...tapi tu kalo dia buat entri sengal..kalo dia buat entri jiwang dia...astaga...aku baca pangkal, aku baca hujung, pastu aku komen cepat-cepat....hihi....jujur ek...nasihat aku, stail penulisan ko memang dah ada dah haziqah...just perlukan sikit pengasahan supaya tulisan tu ada jiwa...mungkin ko boleh start membaca buku-buku yang bersifat "berat" lak lepas ni...lagipun, pompuan memang cukup pandai mengolah ayat dengan cantik...nak-nak bila diorang punya knowledge tinggi melangit...kan??

dari segi layanan lak, haziqah ni bukan blogger semata-mata blogger macam aku...dia jugak kaki online FB secara massive, twitter dan akaun social network yang lain....so, kalo korang nak mengharapkan dia reply komen atau jejak korang dengan cepat tu, mungkin tak la...tapi disebabkan ada basic social network tu, so dia mungkin takkan ignore jek kalo korang kunjung blog dia...sure dia akan buat kunjung balas jugak cepat atau lambat....kan??

 mangsa tag ialah:
  1. Iwan Dextrous
  2. emy cecep
  3. Kalo aku nak masukkan ko boleh tak Haziqah??haha~~~
sebelum habis, aku nak letak benda ni sebagai kenang-kenangan kat entri aku...haha...sebab ayat "di muka bumi ini" tu memang takleh blah....


Kerat Senget: rasa terpanjang lak entri ni...haha..btw...terer tak aku rembat video ko??hahahaha....kalo ko nak carik link, macam biasa format KS...digambor itu~~~

05 August 2011

Selamat tinggal Kerat Senget....

Syahadan

Selepas aku berfikir selama beberapa hari, aku dah mula rasakan yang kerat senget ni dah makin aku lupakan...aku rasa kesian kat followers dan pengunjung blog ni sebab aku dah abandon blog ni gila-gila babi...jadik, aku ambik keputusan untuk ucapkan selamat tinggal kepada blog berformat reviewing dan blogosphere yang bernama Kerat Senget ni...

tapi korang jangan sedih ke apa ke...sebab aku tak berniat nak tutup terus pun Kerat Senget ni..tapi aku nak buat penjanaan semula kat Kerat Senget ni...apa nak jadik kat Kerat Senget??aku taktau....korang tengok jek nanti..maybe aku akan buat blog ni lebih bersifat general dan tak terikat pada blogosphere jek...maybe blog ni akan jadik tempat pembuangan sampah aku kot....hehe...

buat masa ni aku tengah berbincang dengan cecep untuk join venture nak usahakan Kerat Senget ni...maybe kitorang akan open lagi untuk beberapa blogger lain....so, see you when I see you then...

KeratSenget: semenjak baru create sampai sekarang, aku rasa dah berapa kali dah aku tukor format kat KS ni....hmmmm.....

01 August 2011

Perkara tipikal yang berlaku kepada dunia blog Malaysia pada bulan Ramadhan

Syahadan

Sebelum aku mulakan entri aku kali ni, izinkan aku untuk ucapkan kat korang semua Selamat Berpuasa dan Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak..semoga korang puasa penuh untuk tahun ini ek...so, mari kita berbalik pada topik entry kita hari ni...Macam yang dah ditulis pada tajuk di atas, aku dah lama perhatikan pattern ni dari dulu lagi...penulis blog kat Malaysia ni memang mengikuti trend semasa cenggini dalam menulis entri...apa patternnya ek...

  • bila kita sebut pasal bulan Ramadhan, pada awal bulan Ramadhan ni, akan melambak-lambak la entry yang mengucapkan Selamat berpuasa atau menyambut Ramadhan...well...aku tak kisah sebenornya...ianya benda yang bagus...ramai yang cuba buat stail yang kreatif untuk sampaikan ucapan puasa tu...ada yang buat video, ada yang tulis entri menarik-menarik, ada yang sharekan flash application, ada yang letak gambor-gambor berformat .gif...memang rasa meriah...yang tak menariknya, bila ada yang hanya menulis ucapan Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubaraq semata-mata...lepas tu entri tu dibiorkan sepanjang-panjang bulan Ramadhan...tak elok la cenggitu...buat la beberapa entri yang menarik untuk dikongsi...at least korang tak buat pembaca korang ingat yang korang pun sama dirantai dengan setan-setan kat bulan puasa ni kan??
  • tu perkara yang menarik masa awal Ramadhan...then kita tengok sampai abis bulan Ramadhan...hampir semua bloggers akan guna pattern yang sama...share benda-benda yang berbentuk Islamik...yang kebanyakannya aku dah baca kat IluvIslam...sebenornya tak salah kalo nak share benda-benda yang berbentuk Islamik...ianya bagus..walaupun kebiasaannya tak menjemput trafik yang sangat tinggi..tapi takkanla sampai hampir semua blog sharekan benda yang sama?kengkadang kalo bukak sepuluh blog, sepuluh-sepuluh rasa macam deja vu..entri ni rasa macam dah baca kat blog A dua tiga hari lepas...entri ni lak macam kat Blog D hari tu...be creative...takkan copy paste kot...kata blogger powerful..ye tak??
  • ni pun aku rasa macam agak kurang...hampir semua blogger akan cuba buat entri yang playsafe sepanjang bulan ramadhan ni...dah takde entri yang bersifat luahan perasaan melampau, dah takde entri sarkastik menusuk kalbu, dah takde entri nakal-nakal...semua jadik pious and serious..umpama macam diorang mengumumkan kat dunia bahawa semua entri-entri diorang yang best-best sebelum ni datang dari bisikan setan kat telinga....tak salah untuk menulis entri yang sarkastik...tapi janganla sampai mengaibkan sangat orang tu...kalo kita dari start menulis dengan berhemah, tak jadik masalah kalo kita terpaksa menulis dengan sedikit limitation pun...betul tak??
  • ni jugak pattern yang agak biasa...bagi penulis yang jenis menaip pada waktu malam atau pagi-pagi buta, tak habis-habis share pasal apa benda yang korang makan masa berbuka ataupun apa yang dimakan masa bersahur...adehh...bukannya tak boleh...tapi korang membuatkan kitorang terpaksa buat komen yang korang pun taktau nak respon apa...sebab komen yang korang dapat just "sedapnya", "lama tak makan.." , "nanti nak try la.." and sort of...boleh kalo nak share in case makanan korang tu terlampau la peliknya..ni kalo setakat makan nasik goreng kampung dengan teh O ais, takyahla upload...
  • dan ini jugak satu benda yang selalu aku terbaca sepanjang bulan puasa ni...well...aku suka google orang bercerita pengalaman kelakor masa berpuasa....dan ramai yang buat tajuk dengan penuh bangganya "Pengalaman kelakar semasa berpuasa"...tapi end up dengan terlupa yang hari tu puasa dan diorang termakan...mannn....benda tu tak kelakor...pada aku benda tu tragis...try to write a different genre to be funny can you??pegi kat GB dan carik entri puasa aku time 2009...well...penceritaannya memang kurang baik tapi ianya idea jugak...betul tak??
aku rasa cukupla aku bercerita pasal pattern menulis kebanyakan blogger Malaysia sepanjang puasa ni...kalo korang tak percaya, korang boleh perhatikan sendiri...so tu jek yang aku boleh share...see you when I see you lads..

KeratSenget: sampai masa aku rasa maybe blog ni pun akan kena karam gak....lebih senang nak tumpukan perhatian pada dua blog daripada tiga kan??

30 July 2011

Topik-topik yang digemari oleh rakyat Malaysia

Syahadan

selalu aku duduk fikir yang aku rajin tinggalkan blog yang satu ni hanya sebab ianya hanya berlegar di dunia blog sahaja...takde kena mengena dengan hal lain...dan aku pun semenjak dua menjak ni macam tak cukup masa nak pergi melawat satu demi satu blog...jangankan kata blog yang ada kat list...blog sendiri pun kengkadang main curik-curik masa nak bagi respon atau apa-apa...sungguh tak baik aku ni...ok abaikan....

hari ni aku nak bercerita pasal topik-topik yang biasanya digemari oleh kebanyakan rakyat Malaysia dalam melayani blog-blog yang makin lama makin banyak ni...aku tak bercerita pasal genre blog atau apa-apa tapi jenis entri yang biasanya orang akan tertarik untuk baca..jadik ni antara pemerhatian aku dalam pemilihan jenis entri yang biasanya buat ramai orang tertarik...

  1. Entri yang berkaitan dengan makanan
    selalunya entri yang berkaitan dengan makanan memang menarik ramai orang untuk berkunjung dan baca...bukannya sebab orang kita ni kebulur atau jakun...tak...tapi orang kita memang suka makan...dan diorang suka untuk explore makanan-makanan baru yang diorang tak pernah cuba...kena pulak entri pasal makanan tu siap letak gambor makanan tu dalam bentuk ready to eat....serious orang suka tengok dan baca...tapi, jika ada komen, korang jangan terasa marah pula kalo yang mengomen tu just berlegar-legar antara komen "nampak sedap", "terasa nak makan", "teringat dulu pernah makan", ataupun "lapar...lapar"...
  2. Entri yang berkaitan dengan seks
    kebanyakan orang kita memang suka bercerita pasal seks...tak kira dalam nada berlawak, sarkastik ataupun serius...dan selalunya jika cerita pasal seks tu terlampau terbuka dan takde censorship dan penulis tu bernada serius takde stail melawak-lawak, makin la ramai yang sibuk baca dan menoceng sambil membaca entri tu...dan selalunya, bila diorang dah puas melayan perasaan diri, jangan terkejut ek kalo korang dapat komen yang bertopengkan tuhan, hadis dan kitab-kitab nak menunjuk alim...
  3. Entri pasal diri sendiri
    aku tengok ramai yang dah buat stail blogging cenggini...even aku pun kengkadang buat...tapi kita kena jelas pasal satu perkara...jika kita ini ialah sorang artis terkenal ala-ala Shaheizy Sam...ataupun kita ada muka yang lawo macam Fatin Liyana, kita tulis hari ni bangun tido, potong kuku, bergolek-golek pun boleh jadik satu entri yang menarik...sebab orang suka...cubala kalo kita ni muka macam Along Tapa, sumpah takde sape pedulik...paling pun orang bukak, baca lepas tu cakap "Cibai r gedik..bajet diri tu macam Brad Pitt la orang sibuk nak tau apa dia...tengok-tengok...ada gambor camwhore lagi...bajet cute la.."....
  4. Entri copy, paste and altered
    stail entry cenggini ramai jek yang cakap budak-budak baru nak belajor blogging jek yang buat...tapi aku cakap blogger yang dah lama pun ada gak buat cenggini...korang boleh check blogserius...dia copy berita dari tempat lain, paste kat dalam blog dia dan altered berita tu sikit sebanyak dan buat stail dia....voila~...here comes the crescendo...sama jek macam entri aku kat GB..hampir semua aku copy paste and altered dari cerita orang, apa yang aku baca, apa yang aku nampak....nothing's original isn't it?
  5. Entri kontroversi
    serius stail entri cenggini memang paling ramai orang baca...tak kisah la gosip pasal artis ke, menteri ke, apa-apa jek la..tu tak kira lagi entri haters, entri bernada menghasut....ye...orang kita memang suka entri cenggini sebenornya...dan jauh di sudut hati diorang, diorang bersorak gembira walaupun kat komen box tu diorang nasihatkan korang kaw-kaw...kenapa aku cakap cenggitu?diorang baca entri korang dari mula sampai habis, share kat tempat lain...dan kengkadang diorang baca and baca lagi....pastu nak komen, diorang komen menghentam korang...sebab nak menjaga tengkuk memasing sebab taknak kena tangkap atau terjebak sekali dengan apa yang korang tuliskan tu....
aku rasa cukup parat tu aku cerita pasal topik-topik dalam entri yang selalunya rakyat Malaysia suka baca...so kalo korang ada pendapat sendiri, kongsila walaupun aku tau blog ni la blog yang paling sunyi dalam semua blog aku...ahahahaha...

Keratsenget: VoilĂ ! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of Fate. This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a by-gone vexation, stands vivified and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin vanguarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition. The only verdict is vengeance; a vendetta, held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous. Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it's my very good honor to meet you and you may call me V.

    10 July 2011

    Trend baru blogosphere....

    Syahadan

    Selepas kita dibuaikan dengan keindahan alam blogging, betapa damainya bila kita berblog, cemana hebatnya seseorang yang berblog, tak salah rasanya kalo aku bercakap pasal trend blogging...kalo dulu, pada tahun aku start berblog...dalam tahun 2005...atau 2007 officially kalo ikut tahun aku start bersama dengan Gorengbaek, kita boleh tengok banyak stail berblog....ada yang cerita pasal kehidupan sendiri, ada yang berkongsi pasal perjuangan diorang menentang kanser, ada yang bercerita pasal politik, ramai yang bercerita pasal agama, dan ada jugak yang bercerita secara satira pasal hidup...dan beberapa tahun selepas tu, muncul la genre-genre blog yang baru....

    ada yang menulis pasal kisah cinta diorang yang dulu kitorang tak pernah cerita...sebab anggap benda tu sebagai private stuff...ada yang bercerita pasal fakta dan auta....ada yang share gambor menarik...macam-macam la...tapi semakin ramai bloggers muncul, stail berblogging aku tengok dah macam jadik satu trend....bermula dengan trend mari buat tag...kemudian muncul mari join contest...lepas tu muncul trend mari bergabung tenaga buat satu blog baru...dan sekarang ni dah muncul trend yang baru dan aku pun tak faham kenapa...

    nak tau apa trendnya??ye..mari kita bersama-sama menjadik superhero alam cyber....disebabkan pengaruh blog dah makin dahsyat, orang dah makin ramai yang mula menyatakan pendapat masing-masing untuk satu isu yang hangat...dan semua nak kata yang diorang betul...benda ni tak bagus untuk pembaca yang bukan blogger....nak tau kenapa??sebab terlampau ramai blogger yang cover topik yang sama...dan kita dah jadik macam media massa...suka atau tak suka, semua berita cover berita yang sama...jadik, mana pergi originaliti kita??

    aku tak cakap tak boleh nak cover satu topik yang hangat...contohnya macam perhimpunan bersih yang baru habis semalam....tapi kita just perlu cover topik tu sekali, luahkan semua pendapat kita, dan move on pada topik lain....sebab tu penting bagi blogger untuk ada pengetahuan yang tinggi...sebab diorang perlu buat satu entri yang betul-betul bagi kesan sepanjang tempoh kejadian tu, lepas tu done...cover berita lain yang lebih menarik perhatian...bila dah jadik macam tu, jangankan kata pembaca makin seronok membaca blog...kita sebagai blogger pun tak bosan nak buat blogwalking...ni tak..kalo dalam 100 blog aku buat blogwalking, 99 cerita pasal benda yang sama untuk sepanjang minggu...sebab tu aku stop blogwalking terus....apa ntah...

    KeratSenget: dan disebabkan tula kita tak boleh nak ikut sangat stail blog sampah yang hanya mengejor traffik dan SEO...lebih baik utamakan apa yang kita cuba sampaikan dan apa reaksi pembaca...

    06 July 2011

    Penjanaan semula Kerat Senget

    Syahadan

    selepas aku pertimbangkan betul-betul, aku nak tukorkan format Kerat Senget ni dari blog review and blogosphere blog kepada yang lebih berbentuk keras....jika sebelum ni aku review satu blog sekali jek, lepas ni aku mungkin akan datang lagi blog korang dan comment entri terbaru korang yang mana-mana yang menarik minat aku....sebab kebanyakan blogger aku rasa dah aware dengan taboo dalam designing blog....so, sampailah masa untuk aku sampaikan komen aku untuk entri korang dalam bentuk yang lebih detail lagi...sebab kengkadang aku rasa komen aku kat blog korang tu tak memuaskan hati aku...pendek sangat....

    so, ini entri yang sangat pendek dan aku harap penambahan kat dalam genre KS ni membuatkan aku makin rajin update blog ni...orait??

    Kerat Senget: sebab aku takde yang berani nak sahut cabaran aku untuk jadik partner KS, so aku terpaksa tukor sikit genre KS ni....sebab mood untuk aku mengutuk tu lebih banyak dari mood nak menreview....

    30 June 2011

    Tips untuk mula berblog

    Syahadan

    Mungkin dah lama aku tak menulis kat sini....sampai aku rasa macam terlupa kewujudan blog yang satu ni...aku pun rasa yang aku dah lama tak review blog orang kan??nanti-nanti la aku carik calon blog yang sesuai...sebab aku pun tak cukup masa nak blogwalking sekarang ni...sibuk kemain...ok...terus kepada tajuk...aku perasan ramai yang dah mula join blogging ni...tak kisahla yang memang komited, atau yang sekadar terikut-ikut...ramai yang kekal dan ada gak yang dah putus asa sebab tak dapat sambutan...even blog aku yang satu ni pun tak dapat sambutan sebab aku tak buat iklan kat mana-mana...jadik, hari ni aku nak bagi korang-korang yang baru melangkah atau bercadang nak mula berblog ni tentang langkah-langkah awal yang korang nak buat dalam blogging ni...orait??

    1. mula-mula, korang kena tau platform apa yang korang nak gunakan dalam blogging ni...kita ada banyak platform untuk dijadikan medium penulisan kita...blogger.com salah satu darinya...blogger.com ni pada aku ialah satu platform yang mudah nak digunakan...kalo korang sukakan blog yang nampak gempak dan maju, wordpress memang pilihan terbaik...actually, servis tu bergantung pada keselesaan masing-masing...tak kira la korang guna servis apa pun...
    2. bila korang dah ada site sendiri, korang kena fikirkan apa stail blog yang korang nak buat....carik kelebihan sendiri...ada yang cekap mencarik info tapi tak pandai menulis...so korang boleh buat stail blog ala-ala blogserius ataupun oh!media...kalo korang memang banyak idea nak menulis, korang boleh buat macam aku...menulis sepanjang-panjangnya...dan kalo korang tak reti menulis dan nak share pendapat, kita ada option untuk buat vlog kan??
    3. bila korang dah dapat konsep blog korang, korang kena tau apa yang korang nak share kan kat dalam blog korang..ramai yang kata, "aku just tulis apa yang terlintas kat kepala aku.."...actually tu pendapat masing-masing..tapi pada aku, setiap entri yang kita buat, kita kena ada perancangan teliti termasuk cara pengolahan, efek yang bakal kita terima dan apa kesannya pada pembaca...ni bagi mengelakkan kita buat entri yang syok sendiri dan jugak mengelakkan kita dari terlanggor sensitiviti sesetengah pihak....kita taknakla kena ISA semata-mata sebab kita just kongsi pendapat kita...betul tak??
    4. selain tu, bagi korang yang bercadang untuk menulis dalam setiap entri korang, make sure yang korang sentiasa rajin membaca...ni bagi mengelakkan kita buat statement yang kita rasa hebat tapi orang lain pandang kita macam orang takde otak....banyakkan baca dan berfikir sebelum share pendapat...sebab satu entri tu boleh jadik entri yang best bila kita selitkan beberapa fakta walaupun dengan cara yang mengarut sekalipun...
    5. dan bagi hiasan blog, pastikan blog korang kemas dan tak terlampau crowded dengan benda yang bukan-bukan...dan pastikan background korang tak menghalang pembaca dari membaca tulisan korang....ingat...orang berkunjung kat blog untuk membaca hasil tulisan korang...bukan untuk admire background korang yang cantik tu ek...
    aku rasa cukupla lima tips untuk korang yang baru menjejakkan kaki kat dunia blogging ni..sebab korang akan belajor lebih lagi bila dah lama berblog nanti...orait??

    keratsenget: buat blog itu senang...tulis entri tu senang...nak istiqamah tu yang perit sikit...

    21 June 2011

    Mencarik partner KS...

    Syahadan

    selepas aku berfikir panjang, aku dah ambik keputusan nak bukak KS ni untuk dikongsi bersama-sama dengan 2 orang lagi untuk menjadik admin kat KS ni...dan secara automatiknya, format KS akan bertukor dari blog yang semata-mata review blog kepada blog yang bercerita pasal blogosphera secara keseluruhannya...so, aku bukak application pada sesapa yang berminat nak join admin untuk KS ni....ok??cara-cara dia?

    1. hantorkan satu email menggunakan email yang korang nak gunakan untuk jadik admin kat KS ni...dan sertakan beberapa perkara yang aku akan pointkan kat dalam point seterusnya ni ek...
    2. Ceritakan skop yang korang nak cover kat dalam KS ni...cam contohnya korang nak bagi tutorial ke, nak buat review ke, korang nak cerita pasal isu semasa blog ke....pilihan skop korang tak tertakluk pada berapa bilangan...tapi sekurang-kurangnya kenala ada satu...ye tak??
    3. pastu bagi link blog utama korang untuk aku evaluate stail penulisan korang...yela...kena la tengok gak potensi korang cemana kan....
    cukupla tu...so bagi sesiapa yang berminat, korang boleh la hantor email tu kat sini: "mus_jebat@yahoo.com" ...tolongla sebor-seborkan ek...

    keratsenget: ni aku duduk terfikir lak....sampai bila aku nak open ni ek....hmmmm....okeh...aku bagi tarikh tutup dia sampai 19 Julai ni ek....bagi korang masa nak fikir dalam-dalam....

    14 June 2011

    Cara-cara untuk buat entri yang baik

    Syahadan

    Asyik review blog jek kan...aku pun terasa lak cam dah takde blog nak dipromote ni...lagipun offer untuk carik partner macam takde sambutan...gasakla....so sekarang ni meh aku bagi tips kat korang cemana nak buat satu entri yang baik...sekali-sekali, kita turunkan ilmu gak...betul tak??orang selalu cakap setiap blogger tu ada stail penulisan tersendiri...tapi untuk jadik sorang blogger yang ada stail penulisan yang baik, kita kena tau cemana nak buat tulisan kita tu nampak menarik walaupun tajuk yang kita ketengahkan tu biasa jek...meh sini aku share pendapat aku pasal penulisan entri....

    1. tips yang paling utama ialah pemilihan tajuk yang catchy...secara jujur aku cakap yang aku takde kebolehan ni..sebab nak pilih tajuk yang boleh buat orang tertarik ni agak susah...korang boleh amik contoh dari sok kabor...macam "Peniaga maut dijilat kucing"....cerita macam gempak jek kan??sekali baca cerita, rupanya nak cerita pasal kasih sayang peniaga tu tinggi..dia jaga kucing tu sampai masa dia dah meninggal pun, kucing tu jilat-jilat dia sebab sayang...macam penghormatan terakhir...betul tak?
    2. bila dah ada tajuk yang catchy, kita kena lak ada pendahuluan yang bombastic..supaya pembaca dapat mengekalkan momentum pembacaan...mengikut stail penulisan, kita bagi general idea, dan narrow downkan kepada apa yang kita nak katakan....penulis secara tak langsung akan mengikut flow penulisan kita dari awal sampai ke akhir...
    3. pemilihan isik jugak penting...cuba bagi isi yang kreatif dan tak terlampau typical...dan gunakan huraian-huraian yang mudah dan padat...sebab tak ramai yang suka baca benda yang meleweh-leweh...
    4. pemilihan bahasa jugak penting...elakkan dari guna bahasa yang terlampau akademik...kita gunakan bahasa yang dekat dengan pembaca...macam kita bercakap hari-hari...dan cuba selitkan sikit-sikit gurauan supaya mood pembaca tu kekal...
    5. cuba berikan contoh dan cerita dalam setiap point tu...sebab semua orang suka baca cerita dari pada fakta...
    6. cuba elakkan dari lari dari topik...perkara ni sangat merbahaya...sebab korang akan rosakkan mood pembaca nanti....
    7. macam maharaja lawak...letakkan punchline kat dalam entri korang....ayat-ayat yang korang rasa dapat timbulkan kesan pada orang yang baca..barula pembaca dapat semangat nak baca entri korang...
    8. aku lebih galakkan penggunaan ejaan yang penuh dari gunakan singkatan SMS...sebab tak semua orang faham dengan bahasa SMS yang korang gunakan....
    9. penutup jugak penting..pastikan penutup korang tu dapat meninggalkan kesan yang mendalam pada pembaca...barula korang dapat ekspresi "Fuhhhh!" lepas diorang baca...
    10. last but not least...semak dan semak dan semak lagi entri korang....bukan semak untuk error tapi semak untuk polish entri korang supaya jadik entri yang clean dan kemas...sama ada nak tambah input atau nak buang benda-benda yang tak berkenaan...
    aku rasa cukupla tips-tips ni..ni pun dah kira banyak aku bagi ni...korang rasa ada  tak lagi tambahan??meh kongsi...

    KeratSenget: nak carik topik yang menarik??fikirkan topik yang simple tapi orang tak terpikir...bunyiknya mudah...tapi nak buat tu susahkan??

    05 June 2011

    DIARI DALAM HATI

    Syahadan

    Kali ni berbalik pada blog awek balik..biasala...dalam dunia blog ni, memang banyak blogger awek dari jantan kalo nak dikirakan...ok kita straight terus pergi kat blog milik Haziqah ni...asal aku terjumpa blog dia ni sebab aku agak terkejut sebab muka dia ni sejibik macam ex aku...kecik-kecik pun lebih kurang...just bezanya ex aku tu waaaayyy older than her, pastu ex aku tu bukan orang Johor ek...then aku baca entri-entri dia ni, dan cuba nak memahami stail penulisan bebudak muda ni...payah dowh nak paham...almaklumla..aku menulis bukan stail orang bandor...hikhik...so jom kita tengok review blog dia ni ek...

    dari segi appearance, aku susah nak describe appearance blog haziqah ni sebab dia ni antara blogger yang rajin mengubah appearance blog dia...mungkin nak bagi feel yang fresh bagi pembaca setiap kali pergi blog dia ni ek...tapi dia suka letak header besor yang terpampang muka cute dia tu sampai kengkadang buat aku terflashback dua tiga saat...hehe....gasak r...just satu jek...aku rasa aku lagi prefer header lama dia dari yang baru...takde reason sebab apa...just aku suka header tu jek...huhu...pasal widget lak, hmm...banyak widget tak semestinya bagus ek haziqah...make sure ada widget yang perlu jek...sebab kalo page ko makan masa nak load, orang terus jek tekan button x kat atas tab tu...orait?

    dari segi penulisan, macam aku cakap tadi la...haziqah ni menulis stail budak-budak muda zaman sekarang...penggunaan bahasa yang simple, direct dan ada gelabah-gelabah yang boleh buat kita tersenyum sendiri baca...satu try yang baik...tapi tu kalo dia buat entri sengal..kalo dia buat entri jiwang dia...astaga...aku baca pangkal, aku baca hujung, pastu aku komen cepat-cepat....hihi....jujur ek...nasihat aku, stail penulisan ko memang dah ada dah haziqah...just perlukan sikit pengasahan supaya tulisan tu ada jiwa...mungkin ko boleh start membaca buku-buku yang bersifat "berat" lak lepas ni...lagipun, pompuan memang cukup pandai mengolah ayat dengan cantik...nak-nak bila diorang punya knowledge tinggi melangit...kan??

    dari segi layanan lak, haziqah ni bukan blogger semata-mata blogger macam aku...dia jugak kaki online FB secara massive, twitter dan akaun social network yang lain....so, kalo korang nak mengharapkan dia reply komen atau jejak korang dengan cepat tu, mungkin tak la...tapi disebabkan ada basic social network tu, so dia mungkin takkan ignore jek kalo korang kunjung blog dia...sure dia akan buat kunjung balas jugak cepat atau lambat....kan??

    keratsenget: so bagi korang yang berminat nak tau dengan stail penulisan cik Haziqah ni, korang boleh la klik kat gambor yang aku dah printscreen kat atas tu ek....

    28 May 2011

    Belasah Saja!

    Syahadan

    Beberapa hari ni aku rajin jumpa blog yang simple-simple tapi powerful...kali ni aku nak review pasal blog belasah saja! milik bofoyengfeng...seriously aku taktau mana datang nama tu...tapi tu semua tak penting..yang penting, apa yang ko cuba sampaikan dari blog ko...bofoyengfeng ni aku boleh anggap macam pakar entri pendek....entri yang dia buat tak berjela panjang macam aku, Obefiend atau Mr.K tulis...tapi entri dia kengkadang pendek gila sampai dua perenggan macam yang korang boleh tengok kat gambor tu...tapi maksud dia memang mendalam...meh kita review secara detail lagi ek pasal blog dia ni...

    dari segi appearance...dengan background putih suci, bofoyengfeng punya blog ni memang sangat simple kalo korang tengok....limited widgets, takde background image(even color), header yang simple..memang tak sakit mata memandang...tapi aku taktau apsal kengkadang aku makan masa nak load blog dia ni....puas dah aku carik sebab tapi tak jumpa gak sebab dari apa yang aku tengok semua ok jek...mungkin masalah line aku kot...

    tapi apa yang penting ialah stail penulisan bofoyengfeng ni...macam aku dah cerita tadi...dia menulis dengan penuh simple dan ringkas tapi menusuk kalbu....tak percaya korang baca la entri dia...kengkadang aku terkekeh-kekeh sengsorang baca dia mengarut tu....macam dia tulis takde draf langsung...aku rasa sebab tula dia namakan blog dia Belasah Saja!....dia main belasah jek apa dia nak tulis...tapi ada masa, bofoyengfeng ni tak menulis..ada masa dia just share clip-clip lagu rock dan metal yang memang dekat dengan jiwa aku...so aku memang takde sebab kalo tak lepak blog dia ni...just mahapkan aku sebab kengkadang aku lagi selesa jadik silent reader skang ni ek....

    layanan lak cemana??aku dapat rasakan yang bofoyengfeng ni sorang yang sibuk...sebab dia dapat reply comment kengkadang jek....yang kengkadang tu pun makan masa dua tiga minggu....cemana dengan trailback??kalo dia ada masa dan rasa macam nak blogwalk, dia buat la...tula masalah blogger jantan ni...kitorang tak serajin blogger awek yang konsisten buat blogwalking walaupun kengkadang tu tak baca entri tapi buat shout kat shoutbox jek...kan??

    Kerat Senget: kalo korang rasa nak rasa apa yang aku rasa lepas baca blog bofoyengfeng ni, korang just perlu klik gambor yang aku dah printscreen kat atas tu ek...

    25 May 2011

    The Other Khairul

    Syahadan

    Makin lama aku blogging, makin ramai aku jumpa blogger yang betul-betul power dalam penulisan diorang....salah sorang darinya ialah Khairul atau nama komersial dia kat blog, Mr.K....blog The Other Khairul ni pada aku satu blog yang amat unik...sebab stail penulisan dia memang digarap dengan cantik oleh Mr.K...even aku rasa sarkastik dia memang bijak....ni membuatkan aku respek dengan Mr.K...tak heran la kalo dia ni salah sorang dari penulis Terfaktab....kalo ada yang kata "Along, penulisan ko memang berpengaruh", aku rasa tulisan Mr.K ni lebih berpengaruh dari aku...sebab asal aku baca jek entri-entri dia, dia berjaya buat aku mendalami apa yang dia cuba sampaikan...meh kita review blog dia ek...

    dari segi appearance, Mr.K ni aku boleh katakan sebagai typical boys blogging style...takde widget power-power...takde unnecessary widgets...yang ada just benda-benda yang berkaitan dengan entri....even background color dia pun dia bubuh plain black...and without any headers...memang selamba kan??jadik mungkin disebabkan tu blog dia sangat cepat nak load....bagi orang yang suka judge tanpa baca, diorang akan rasa blog Mr.K ni just macam blog lain yang cerita hal-hal biasa...tapi korang akan terasa korang salah bila korang start baca entri dia....so kita move on ke stail penulisan

    stail penulisan Mr.K ni memang sangat unik...dia menggunakan penggunaan bahasa Malaysia yang standard which is kebanyakan blogger gunakan...tapi cara penyampaian dia memang best...aku boleh katakan dia menggunakan basic penulisan karangan dalam stail penulisan dia...start dengan general idea dan dia narrow downkan pada point yang dia nak ceritakan..tapi apa yana buat aku respek pada Mr.K ni ialah cara dia menyampaikan sarkastik dia...memang makan dalam bai...aku boleh katakan yang Mr.K ni sorang yang bijak dan berpemerhatian tajam...memang sorang blogger yang genius...dia boleh buatkan orang lain mendalami apa yang dia cuba sampaikan..which is very good indeed for a writer...care to change our POV??hehe...

    tapi malangnya, dari segi layanan, Mr.K ni tak semesra blogger lain...no reply comments, no trailback..dia lebih kurang macam Obefiend...aku pun rasa aku dah sampai tahap tu...bukan sebab malas atau apa...just terasa macam tak seronok nak blogwalking secara massive...mungkin dia ada blogwalking tapi just secara silent reader..mungkinla kot...ataupun mungkin dia memang ada blogwalking tapi bukan kat blog aku....haha....

    KeratSenget: jadik, kalo korang berminat nak jenguk dan terpengaruh sekali dengan stail penulisan Mr.K ni, korang just perlu klik jek gambor yang aku dah printscreen kat atas tu ek...

    22 May 2011

    Ini blog anati soki

    Syahadan


    Hmmm...giliran awek sorang ni lak...kalo nak diikutkan, anat ni dah kira blogger yang agak power dah...so takde efek sangat pun review aku ni..tapi disebakan aku dah buat review pasal blog Obefiend kat entri lepas, disebabkan momentum tu masih ada, aku buat entri pasal dia lak...okeh?pada aku blog anat ni ada stail, ada momentum dan ada keunikan dia tersendiri...well...aku bukanla follower ketat-ketat dia..tapi setiap entri dia tu ada energy yang best...so, meh kita review blog anat ni ek..

    dari segi appearance, takde apa nak aku komen pasal appearance blog ni...simple, nice dan tak menyakitkan kepala aku nak kena refresh tiga pat kali nak bagi dapat full load dalam bentuk full page....bukan dalam bentuk basic html...lagipun untuk susunan, biasanya awek-awek ni memang pandai menyusun blog diorang....tak berserabut, nampak kemas jek....tapi apa-apa pun, aku lebih setuju kata blog ko cute daripada tough....hahahaha....

    dari segi penulisan lak, anat punya stail penulisan memang simple....cam dia berbual dengan kita...cemana nak cakap ek...dia dapat sampaikan point-point tu direct tanpa meleweh-leweh..cenggitula...tapi ada masanya aku tak tahan gak nak baca entri kat blog dak anat ni...nak-nak bila dah masuk part jiwang-jiwang tu...adomangai....memang karat habis...haha...tapi gasakla...tu tandanya ko berjaya buat entri jiwang yang sangat powerful sebab aku terasa loya-loya kalo baca(dah tau tak suka baca entri jiwang, tapi aku sibuk gak baca....nampak nowh carik penyakit ek)...tapi entri yang lain-lain, memang termantop la bai....kengkadang terbawak-bawak dalam mimpi(aku tipu)....

    dari segi layanan lak....hmmm...aku boleh anggap anat ni sorang blogger yang konsisten dalam layanan dia....reply komen, yes...kunjung balas, yes kalo dia ada masa....tu memang aku puji....sebab aku dah sendiri dah mula slow down dalam kunjung balas ni...kalo setakat reply komen tu takde hal lagi....kalo follow cemana??bukan ke bab follow memfollow ni hak followers tu sendirik??kalo korang follow anat tu, ikut suka dia la nak follow ke tak...melainkan kalo entri korang tu memang buat dia rasa nak follow...tak gitu cik anat??


    KeratSenget: so kalo korang terasa nak jenguk blog anati soki ni, korang just click jek kat gambor yang aku dah printscreen kat atas tu ek...

    20 May 2011

    Freedom Of Association

    Syahadan

    lepas dah beberapa lama aku mendiamkan diri, aku nak bagi korang baca review blog yang memang dah agak popular...sebab ada yang duk kata aku ni asyik review budak-budak baru yang blog diorang agak biasa dan takde identiti kan....tak baik korang....diorang tu bakal penulis yang hebat...masing-masing ada kelebihan sendiri...abaikan tu...arini aku nak review blog yang rajin aku sebut kat blog ni sebagai contoh...ni la dia blog milik obefiend...kalo diikutkan, ni adalah blog underground dia...sebab blog mainstream dia ialah blog serius....secara personal, aku lebih suka blog FOA dia ni sebab lebih jujur..so meh kita tengok review dia ek...

    dari segi appearance....well...dia ni boleh dikira antara blogger yang agak selalu disebut-sebut dan besor pengaruhnya..apa ada pada appearance betul tak??pada aku, well no..blog dia ni kalo nak dikirakan agak messy dengan widget dan gambor-gambor kat tepi tu....even nak load pun agak makan masa sebab keberatan header dia...well...ada masa aku memang agak lenient pada blogger-blogger yang baru nak bertapak...tapi untuk blogger dah tahap God-Like cam Obe ni, rasa cam tak patut kan ada kelemahan ni...mungkin dia aware pasal benda ni tapi dia pedulik apa....so aku bagi review pun secara pedulik apa aku gak ek...

    dari stail penulisan, seriously, benda ni memang aku agak respek dengan brader Obe ni...sebab dia dapat timbulkan kontroversi, dia boleh buat chaos, dan dia boleh buat satu entri pasal benda bangang jadik menarik...itu kita namakan sebagai bakat...untuk entri-entri terkini dia, dia banyak gunakan bahasa omptuih dari bahasa melayu sebab kalo tak silap aku dia berdepan dengan masalah plagiarism masa dia menulis dalam bahasa melayu dulu...tapi aku just anggap dia just nak gunakan bahasa yang mudah untuk dia twist jadik entri yang menarik...macam aku lebih selesa gunakan bahasa melayu berloghat Johor, cenggitu gak la dia menulis...secara kesimpulannya, nothing to comment for your writing style sire...

    dari segi layanan.....hmmmm....dan sekali lagi hmmm.....encik Obe ni dah sampai period yang aku rasa aku baru sampai kot....dia takkan reply komen korang melainkan komen korang tu dapat tarik perhatian dia...dia takkan kunjung balas korang sebab dia dah stop buat benda tu dari dulu lagi...lagipun dia dah banyak kali mengaku yang dia tak blogwalk dan just laugh at his own entry an his own joke jek...so, korang faham-faham jek la....apa-apa pun penulisan dia memang best dah memang seronok jadik silent reader dia....haha...

    KeratSenget: Obefiend?? well...setiap orang ada pendapat masing-masing....memang aku respek dia sebagai senior, tapi tak semestinya aku kena enggeh jek apa dia buat...kan??kalo korang berminat nak jenguk blog dia, just klik kat gambor yang aku dah printscreen tu....

    15 May 2011

    Aku penat....

    Syahadan

    aku penat nak update KS....so apa korang rasa aku patut buat kat KS ni???

    1. delete
    2. ubah genre
    3. bior senyap cam skang
    4. carik partner yang boleh dipercayai....
    seriously aku rasa aku dah abandon KS ni gila-gila babeng...sian korang....

    Kerat Senget: aku serious....

    28 April 2011

    My Own Path

    Syahadan


    kali ni aku nak review blog awek ni lak....awek ni nama dia Nonny dan aku taknak cerita panjang pasal penulis blog ni...sebab yang kita nak reviewkan ialah blog dia kan??secara totalnya, walaupun Nonny ni baru dalam blog, tapi aku agak terkilan sikit sebab dia macam takde orang yang nak guide dia dalam dunia blog ni...aku taula sebab aku kenal dia sape...hehe...jadik, meh sini aku bagi sikit guide ek Nonny??mana yang patut ada dan yang tak patut ada....tapi ni pendapat peribadi...kalo rasa taknak ikut pun takpe...

    first thing first, pasal appearance....pada aku appearance blog dia ni agak simple....tapi ada beberapa benda yang buat blog dia ni nampak agak messy....sori ek Nonny....first, cara penyusunan widget dalam blog dia....it is quite nice of you for not inserted a lot of widget....tapi, bagi sorang blogger yang suka BW secara silent cam aku ni, aku agak terganggu dengan gratisan music tu ek....macam apa yang pernah aku tegur pada Kaa Dabri, please find a music player yang bagi option pada readers untuk klik for play....aku??aku memang letak music player dari 4shared..so, bagi sesiapa yang nak dengor, boleh klik play kat player tu....selain tu, aku suka background picture ko yang agak smart tu...tapi mungkin boleh kalo ko stretch kan...ataupun tak letak dia secara tile cenggitu....sebab background tu mengganggu aku nak baca tulisan bagi previous entri atau tulisan untuk my profile tu....maybe ko boleh adjust kan warna tulisan tu....kan??

    pastu kita beralih pada cara penulisan...memang sangat seronok menulis dalam bahasa omptuih ni Nonny...even aku pun kengkadang ada gak terlepas nak buat entri dalam bahasa omptuih...tapi bila aku baca balik, grammarnya agak berterabur, aku bahasa melayu kan balik entri tu...hehe....mungkin aku boleh bagi ko rujukan untuk menulis dalam bahasa omptuih yang agak unformal....contohnya macam ko tengok stail penulisan Obefiend...kebanyakan entri dia adalah dalam bahasa omptuih tapi ada sedikit rojak untuk timbulkan perasaan unformal tu...boleh??tapi apa-apa pun, entri dalam bahasa melayu ko memang agak terbaik la....walaupun cerita dia agak simple, tapi it can be a nice story....memang ko ada bakat menulis walaupun ko masih lagi boleh dianggap hijau dalam dunia penulisan ni...

    dari segi layanan, Nonny ni walaupun bukan jenis yang blogwalking....sebab dia menulis untuk melepaskan apa yang terbuku kat hati dia jek, tapi dia tak pernah ignore pengunjung yang komen entri dia...dia akan layan semua....dan kalo dia berminat, mungkin dia akan follow balik blog korang...tapi tu mungkin jela ek...sebab dia pun still baru lagi dalam dunia blog ni....aku pun just boleh bagi guide untuk noob jek..kalo nak nasihat yang lagi kaw, kena la carik blogger yang senior....okeh??

    kerat senget: kalo korang rasa macam berminat nak naikkan semangat Nonny ni, korang boleh klik kat gambor yang aku dah printscreen kat atas tu....lagipun, nak carik blogger yang blogging bukan sebab duit nuffnang ni susah dah skang...kan??
     

    15 April 2011

    Ta Perlu Tanya Kao

    Syahadan

    ehem...kali ni aku nak review blog budak ni...sebab aku rasa tak aci la aku dah komen blog cecep tapi aku tak review blog dia...orait...ini, budak, nama dia Na sebab Emy tu nama cecep....perggh...pandainya aku..hahaha...disebabkan aku taknak panggil dia Naemy, aku panggil dia Andromeda yang bermaksud, korang google jek sendiri...orait...untuk Andromeda, ko jangan anggap entri ni macam provokasi tapi anggap teguran untuk stail ko berblog...mana tau ko jadik lagi gempak nanti kan...jangan rasa sakit hati lak sebab aku macam carik kesalahan...memang kije aku kat sini nak carik loophole blog sape-sape dan tegur apa yang patut...orait?so jom kita pergi kat kajian dalaman blog budak Andro ni...

    dari segi appearance, kalo nak diikutkan takde apa yang nak aku komen...sebab orang pompuan memang bijak bab hias menghias ni...dan pada aku, dah cukup nice dah ni Andro...kalo takde header pun ok...tapi kalo ko rasa macam perlu, buat jek la...takde apa nak komen pasal appearance blog ni...dia pakai double column, so widget memang ada kat sebelah kanan jek la...kedudukan button pun ok...just aku nak nasihatkan, kebanyakan bloggers tak suka ada background music bila diorang masuk satu-satu blog tu...macam aku, aku tak kisah sangat sebab aku selalu silent laptop masa aku blogwalking...dan kalo ikutkan aku tak perasan ada music tu...tapi sebab aku terperasan notifier download audio untuk IDM aku tu terkeluor, aku taula ek ada background music..so kalo boleh, takde kan la...tapi kalo taknak pun takpe...

    dari segi penulisan, banyak yang aku nak tegur...stail penulisan Andro dengan cecep agak lebih kurang...cerita stail mengarut dan ikut suka...pada aku, tu satu permulaan yang bagus..lagipun ko pun macam cecep gak...dikira baru dalam menulis...tapi tolong elakkan penggunaan singkatan yang berleluasa ek...kengkadang aku ada sikit masalah nak baca bahasa terlampau moden ni...orait?dari stail penulisan, tu ko takyah riso...makin lama ko berblog, ko akan dapat rhythm entry yang sesuai dengan stail penulisan ko...yang aku boleh cakap, keep on trying...sebab aku tau dengan guide yang betul, ko memang boleh jadik sorang penulis yang hebat dan jujur....

    cemana dari segi layanan lak?well...follower Andro tak ramai...commentor pun tak ramai gak..nak harap cecep komen, rasa macam tak pernah perasan....tapi kalo nak diikutkan, Andro ni boleh dikatakan alert dengan komen dan mungkin akan terus terjah blog korang kalo ada commentor baru...almaklumla...semangat blogger baru...aku memang suka semangat...cuba untuk kekalkan ek...dan bagi korang-korang yang nak jadik antara penyokong awal dak Andro ni sebab dia pun kira baru bertatih gak dalam dunia blog ni, pergila klik kat gambor yang aku dah printscreen kat atas tu ek...

    Kerat Senget: pesanan untuk Cik Naemy, jangan panggil aku abang kalo nak hidup lama...tak caya ko tanya cecep...aku serius ni...ngahahahhahaa

    08 April 2011

    Tembikai Susu itu best

    Syahadan

    Kali ni aku nak review kat korang blog yang satu ni...blog ni dimiliki oleh S!L4H...apa da susah nak tulis nama ko tu...pada aku, blog ni memang blog yang agak menarik...just perlukan sikit-sikit improvasi ek...bukan apa...untuk kesenangan pembaca gak...kalo tak, rugila kalo ko buat entri sepenuh jiwa dan memang bagus isinya, tapi pembaca malas nak baca sebab terganggu dengan benda-benda yang tak patut...kan??alrite...meh kita tengok apa yang aku nak gali dalam-dalam pasal blog S!L4H ni....

    macam biasala ek...dari segi appearance, kalo nak diikutkan, masa untuk load blog ko ni memang teramatla ringan...tu dah kira amazing dengan keadaan blog ko yang nampak macam berat tu....aku takde benda nak komen pasal appearance blog ni..kontra kaler yang digunakan untuk background dengan layout memang kena...kena pulak ko pakai layout hijau putih...memang nampak la kesucian blog tu...just yang aku ada rasa sikit terganggu, aku taktaula pembaca lain ek...tapi ni pendapat peribadi jek ek...badge berbentuk bunga dengan dragonfly kat sebelah kanan tu boleh tak tolong alihkan sikit....paling pun tolong kecikkan sikit saiz dia...sebab kengkadang aku terasa terganggu nak baca entri ko yang best tu...lagipun, biasanya orang pompuan ni memang takde masalah bab menyusun widget-widget ni...sebab korang memang macam mewarisi genetik tu secara turun temurun..kan??tu pendapat peribadi aku jek...kalo nak ikut, ikutla..kalo taknak takpe....btw, aku suka comment box ko...nampak maju..sikit jeles aku kat situ...hihi...

    ni pulak dari segi penulisan...disebabkan aku dah banyak duk compare kan blog orang, aku boleh anggap stail penulisan ko memang antara yang baik...stail penceritaan yang simple dan tak berserabut...lagipun takde penggunaan singkatan-singkatan SMS yang melampau...which is very good indeed...lagipun ko tak menggunakan stail blogging tradisional macam aku...iaitu just tumpukan pada punchline dan penulisan...tapi ko dah bergerak stail blogging alaf baru...yang menggunakan interaktif media macam gambor-gambor sebagai penarik minat....tu memang sangat menarik ek...secara total, dari segi penulisan, aku boleh katakan yang ko memang dah cukup hebat dalam stail penulisan ko...dan mungkin lama-lama ko boleh jadik blogger yang hebat...yang penting, keep on improvising ok??

    dari segi layanan lak, well...nothing to comment...orang comment, reply...good...orang follow, mungkin akan follow back...paling tak pun jadik macam aku...just trail back pastu consider nak follow atau tak...actually aku memang takde benda nak komen dari segi layanan ko kepada pengunjung blog ko...sebab dah macam masuk hotel 5bintang layanan dia...nice and good...a bit messy but its ok...isn't it??hehe

    Kerat Senget: jadik, kalo korang rasa macam nak berkunjung kat blog ni, korang just perlu klik kat gambor yang aku dah printscreen kat atas tu...

    06 April 2011

    BOHSAN TAHAP GUANO!

    Syahadan

    dah lama aku tak review blog ek...ok..kali ni aku nak review blog yang owner dia claim sebagai BOHSAN TAHAP GUANO!...blog milik ceceplos suhaimi...kalo korang tengok jumlah viewer dia kat gambor tu pun korang tau yang blog ni tak ramai yang view...so, dari bior dia blogging dan takde semangat, aku review kan blog dia dan aku nak tengok perkembangan dia lepas ni...cemana la agaknya ek..owh...btw, ceceplos ni adik aku tapi cara dia blogging memang jauh berbeza dengan aku..jadik, memang padanla dia kena review dengan aku...meh kita review blog dia ek..

    moh kita mula dengan appearance dia dulu...aku takde benda nak komen kat appearance blog dia ni...sebab basis untuk blog dia design dari aku...tapi dia dah berjaya buat improvisation sampai dah jadik lebih elok skang ni...sekurang-kurangnya ada la peningkatan ek...lagipun dia bubuh gambor mak ayah aku kat situ...aku no komen..yang aku tak puas hati, apsal ko bubuh gambor andromeda tu sekali kat situ??potong stim betul la nak syahdu-syahdu tengok muka mak ayah..siot ko...lagi satu, nanti aku ajor ko la cemana nak design header...kesian lak aku tengok ko punya blog dah lawo-lawo tapi takde header...amcam??ke ko nak buat sendiri ek...kan ko power bab design-design ni...

    dari segi penulisan lak, aku bolehla maafkan...sebab ko still baru lagi dalam permainan blogging ni...lagipun ko lebih kepada facebookers dari bloggers kan??cenggini la cecep...cuba masukkan punch line kat dalam entri ko...so orang tak rasa macam flat jek baca entri ko tu...yela..kalo nak cerita pasal diri sendiri, pastikan ada sangkut paut dengan pembaca gak..barula orang berminat nak baca...tu salah satu psikologi dalam penulisan...sebab tu ko tengok aku nak update blog kengkadang sampai termenung depan laptop dua tiga jam...orait??lain-lain no komen..lelama nanti ko akan ada stail ko sendiri...

    dari segi layanan lak...disebabkan cecep ni orang baru, so aku taktau la cemana layanan yang dia akan bagi...tapi atas nasihat aku, setiap pengomen yang komen blog dia, dia akan reply...just aku taktau dia akan trail back korang atau tak..kalo tak, aku nasihatkan ko buat cenggitu cecep...sebab apa-apa pun, hubungan dunia blogger ni tak sama macam facebook...sebab bila visitor dah datang, kita kena buat regular visit kat blog dia...barula diorang akan jadik pembaca tegar kat blog ko...lagipun, ko blog aku pun tak pernah jejak lagi kan??hehe...

    keratsenget: kalo korang berminat nak tengok stail budak sorang ni berblog, korang klik jek la gambor yang aku dah printscreen tu...lagipun stail penulisan dia sama jek macam aku masa memula blogging dua tahun lepas...

    01 April 2011

    Beberapa perkara tentang blog yang kita taktau...

    Syahadan

    macam aku dah bagitau pada entri lepas.. aku mungkin takkan review blog pada setiap entri sebab kengkadang ada blog yang masih dibawah evaluation untuk aku review...kengkadang tu makan masa lama gak sebab aku nak tengok perkembangan dan nak carik hidden capabilities bagi sorang blogger tu...lagipun kalo aku tak perhati dalam-dalam, macam mana aku nak bagi syor untuk korang tambah baikkan skill blogging korang kan?

    ok..so untuk hari ni, aku nak kongsi kat korang tentang beberapa fakta menarik tentang dunia blog yang kita sendiri pun taktau...maklumla ek..ada sesetengah orang yang just blogging sebab terpengaruh dan terus tersangkut kat dunia blog ni macam aku...so jom kita tengok apa fakta-fakta best pasal dunia blogging ni...buat tambah trivia yang ada dalam kepala kita kan?

    1. ni aku rasa hampir semua orang tau ek...blog berasal dari perkataan web log yang bermaksud catatan web...tujuan asal kewujudan blog ni untuk sesetengah orang kongsikan pendapat, pengalaman dan cerita kehidupan diorang yang mungkin dianggap menarik untuk dikongsi...dan fungsi komen ditambah supaya pembaca-pembaca dapat menyuarakan pendapat dan saranan kepada blogger untuk ceritakan peristiwa apa lagi supaya pembaca seronok baca..
    2. Blog boleh dikategorikan kepada beberapa stail. Kebanyakan blog adalah tentang penceritaan dan lebih kepada stail penulisan. so, maksudnya stail aku berblog adalah stail traditional blogging..tapi, semakin lama semakin banyak stail blogging yang diketengahkan. contohnya Art blog(fokus kepada seni..termasuk komik, lukisan etc), photoblog(gambor-gambor yang kelakor atau menarik), videoblog/vblog(berblogging dengan video), MP3 blog(blog yang berkisarkan tentang lagu-lagu terkini termasuk kongsian MP3 terbaru) dan podcasting(meletakkan streaming audio lagu-lagu supaya pengunjung dapat dengor lagu yang diorang sharekan)..ada jugak yang menggunakan stail Microblogging iaitu menulis post-post pendek macam status korang kat FB atau entri sia-sia macam Ben Ashaari..haha..
    3. Perkataan web log dikenalkan oleh Jon Barger pada 17Disember 1997 dan istilah blog digunakan oleh Peter Merholz yang sengaja buat joke dengan memecahkan perkataan weblog menjadik "we blog" kat blog dia..
    4. ni mungkin korang taktau..tau tak sebagai blogger, kita sebenornya ada BlogDay? yup kita ada BlogDay. benda ni ada diletakkan kat website BlogDay.org...sambutan BlogDay ni diorang letak sama dengan hari kebangsaan kita iaitu 31 Ogos..sebab kalo tarikh tu ditulis cenggini "3108", kita dapat resemblance dengan perkataan Blog...pada BlogDay ni, biasanya blogger-blogger akan memperkenalkan 5 blog kepada pengunjung blog diorang...so pengunjung akan kenal dengan blogger-blogger yang baru dan menarik...
    5. Blogger jugak ada code of conduct yang membuatkan kita dapat jadik sorang blogger yang passionate dan tak mudah goyang dengan hentaman..nak-nak dari anon yang kengkadang sorokkan identiti diorang bagi menghentam stail penulisan kita...so meh aku kongsi blogger's code of conduct ni...

      • bertanggungjawab bukan sahaja pada entri yang korang tulis, tapi pada komen yang korang bakal terima..sebab tu owner untuk blog diberi kuasa untuk "hilangkan" komen yang boleh bawak kepada provokasi.
      • tetapkan tahap toleransi pada komen-komen yang melampau(abusive comments). kalo ada komen yang melampau tapi kita boleh terima, kita bidas dengan berhemah..tapi kalo komennya tu dah tahap melampau nowh, baruk kita gunakan kuasa sebagai pemilik blog..."hilangkan" komen tu...
      • pertimbangkan perbuatan "menghilangkan" komen dari anonymous...ni bagi memberi peluang kepada komuniti yang bukan blogger untuk bagi pendapat diorang...sebab ada masanya, anon ni takdela jahat pun...kan?
      • lantak pi kepada trolls..bagi korang yang taktau, trolls ni istilah bagi puak-puak yang komen untuk provoke dan buat korang sakit ati jek...sebab tu digalakkan kita abaikan jek diorang ni...
      • kalo nak open perbualan, takyahla buat semasa online..cakap jek depan-depan..tak pun carikla medium nak berborak..macam YM contohnya...
      • kalo korang kenal sesapa yang berpe'el teruk, cakap jek diorang teruk...
      • elakkan menulis benda yang korang takkan cakap in person..sebab kalo korang kena serang, cemana korang nak cakap kalo korang tak sanggup bertanggungjawab dengan apa yang korang tulis..kan??
    jadik, tula antara perkara tentang blog yang kita tau..tetiba lak aku rasa panjang lak aku membebel kali ni kan??bukan apa..saje nak bagi korang tau serba sikit pasal dunia blogging ni.. 

    keratsenget: aku sendiri pun ada benda yang aku baru tau macam BlogDay tu...ada tak lagi info yang korang tau pasal dunia blogging ni??jom kongsi...

    28 March 2011

    YOUsoF : masih ada plan B

    Syahadan


    hai korang....arini aku nak buat review pasal blog yang satu ni lak...tapi sebelum tu aku nak bagitau yang aku macam kehilangan mood nak blogwalking dua tiga hari ni...so mungkin frekuensi aku buat review pasal blog lain kat KS ni makin kurang...tapi takpe...mungkin aku akan letak entri selingan kat sini ek...asyik review blog orang jek...penat gak kengkadang..betul tak?orait...kita masuk pasal blog YOUsoF ni...untuk pengetahuan korang, YOUsoF ni owner kepada satu lagi blog yang aku pun tak ingat apa link dia...tapi korang boleh la carik nanti ek...aku just nak review blog dia yang ni jek sebab ada stail yang fresh dan agak hebat gak kalo nak dikirakan...jom kita review blog masih ada plan B ni secara detail lagi ek...

    orait...macam biasala...kita sentuh bab appearance dulu...YOUsoF ni memang sorang blogger yang agak bijak dalam pemilihan tona warna, dan susunan blog kalo nak comparekan dengan kebanyakan blogger laki yang lain...dengan background kosong berwarna biru lembut, pastu dengan header dia yang walaupun besor gedabak tapi tak berat...kena lak warna putih header tu memang sesuai betul dengan kaler background dia tu..so pendek kata memang sedap mata memandang, pastu tak makan masa nak load...so kalo nak tukor theme ke apa ke nanti YOUsoF, pastikan kena lagi terer dari skang ni...sebab yang sekarang ni pun dah agak gila babeng gak hebat design ko walaupun simple jek...tapi sebelum aku terlupa, widget jam tu kalo ko tak bubuh pun takpe kot...sebab kalo ko tak bubuh, mungkin boleh buat orang lepak blog ko makin lama sebab diorang tak tau berapa lama diorang dah melepak kat blog ko tu kan??

    so skang ni kita masuk dengan stail penulisan lak...masa awal-awal aku follow blog ni dulu, aku agak tertarik dengan stail penceritaan YOUsoF ni sebab dia menggunakan thumbnail untuk menggantikan sesetengah perkataan...walaupun ada orang anggap tu macam menyusahkan, tapi aku rasa stail penulisan ko yang cenggitu la kreatif...tapi tu dulu...skang ni YOUsoF dah mula menulis dan develop skill penulisan dia...stail idea dia pun dah agak bagus...kira budak Ucop sorang ni dah boleh nak saing Iwan Dextrous dah ni...meningkat dengan pantas...kalo korang tanya aku, aku pun taktau kat mana lagi nak polish kat budak sorang ni...memang dah boleh berdiri sendiri dah ni...

    so cemana dengan layanan lak??well, YOUsoF ni memang boleh dikatakan alert gak la dengan pengomen dia...selalunya dia akan comment back apa yang korang komen...dan ada kemungkinan dia akan jenguk balik blog korang kalo dia ada masa...kalo followers lak, tu aku taktaula...sebab aku sendiri komen dulu sebelum follow...dan aku tengok memang dia datang balik...hehe...lagi nak cerita apa pasal layanan??takde apa nak dikomen sangat pun pasal blog dia ni...nice nice and nice...tu jek yang aku boleh cakap....just aku rasa mungkin aku berharap YOUsoF akan buat satu entri yang betul-betul ada WOW factor...sure meletop la ko pasni nanti...kan??

    keratsenget: amcam ucop??puas ati??kalo tak, aku dah redi dah pakai helmet dengan baju tebal ni...mana tau ko nak debik aku kan...owh...bagi korang yang nak melawat blog ni, klik jek kat gambor yang aku dah printscreen kat atas tu...

    15 March 2011

    Hangit Habis Dah

    Syahadan






    arini aku nak cerita pasal blog ni...ni pun atas sebab Meon dah duk bising-bising kat aku sebab aku duk sibuk review blog orang macam bagus tapi aku tak review blog ni....serius aku tak kenal sangat pemilik blog ni sebab dia rajin betul menutup identiti diri dia disebalik kecomelan, cerita berbelit-belit dan kemarahan dia dalam blog ni...tapi lantakkan benda tu dulu...kita nak review pasal blog ni...kalo nak dikirakan, blog ni bukan blog faveret aku nak review tapi aku kena gak review blog ni...jadik, penulis untuk blog ni sila ambik perhatian teguran keras aku pasal blog ni...boleh??

    orait...dari segi appearance, benda yang aku nak tegur ialah header ko tu...amenda yang ko cuba nak sampaikan kat header ko tu bai??gambor simbol naga yang blur sebab pixel gambor yang copy paste tu rendah...lepas tu ada kesan contengan yang aku taktau apa motif dia...apa la motif ko ni bai...kena lak gambor background ko tu...aku taktaula tu ko buat sendiri ke atau mana ntah ko cedok...apa serabai sangat tu??okla...aku anggap gambor tu ko cedok kat google..tak boleh ke ko ambik jek gambor lain??tak pun ko buat jek default background color...sekurang-kurangnya ringan sikit blog ko tu...untuk widget tu, kira ko pandai sikitla..tak letak widget yang ntah apa-apa...tapi ko ingat sebab ko letak widget Kerat Senget dengan Gorengbaek, aku akan kipas ko bebaik ke??silap tu ek bai...buatla cara yang lebih hebat lain kali....

    dari segi penulisan lak, aku just boleh cakap ko berani nak menulis stail dengan campuran makian-makian semua...tapi disebabkan tu, ramai yang tak berani nak komen kat blog ko bai...sebab diorang takut kang kalo diorang provoke ko, ko tetiba rage dan hentam diorang...jadik bai, aku just boleh cakap ko teruskan stail menulis cenggitu..tapi campurkan sikit dengan stail sarkastik...dan bukan jujur sangat dari hati..jadik kemungkinan orang dapat terima pendapat ko yang jujur tu..boleh??dari segi gaya bahasa?aku tak berani sangat tegur sebab ko guna loghat johor...owh..dan satu lagi...disebabkan aku rasa ko buat entri-entri ko semua one shot, tu yang membuatkan orang malas nak baca...so, apa kata ko fikirkan cara untuk buat orang baca keseluruhan entri ko...try bubuh interactive media ke, apa ke...bolehkan??

    dari segi layanan lak cemana??dari segi layanan, memang takde apa nak aku komen..sebab dari pemerhatian aku, ko memang reply semua komen walaupun orang komen kat entri lama ko...mungkin ko letak notification supaya ko alert untuk setiap komen yang masuk...bagus tindakan ko tu...adakah brader pemilik blog ni akan sure follow back korang??dari apa yang aku rasa, pemilik blog ni lebih alert pada orang yang komen blog dia dan akan check secara berkala entri blog korang...kalo korang dapat tarik perhatian dia, mungkin dia akan follow walaupun korang cerita pasal cerita yang tak rage macam blog dia ni...jadik, nasihat untuk ko bro, keganasan tu penting untuk menegur tapi kita kena sediakan satu scheme untuk memaki hamun supaya flow makian kita tu jadik lebih cantik...belajor lagi dengan otai-otai bloggers...orait??

    keratsenget: selesai dah review untuk blog ni...korang rasa owner dia akan rage tak kat aku kalo dia baca entri ni ek...kalo korang rasa berminat nak jenguk blog ni, korang klik jek kat gambor yang aku printscreen tu ek...

    12 March 2011

    JowoPinter

    Syahadan





    Pekabor korang arini??arini aku nak review kat korang satu lagi blog yang mempengaruhi cara aku berblog...blog ni milik brader Black Purple atau lagi popular dengan nama Jowo Pinter...ni antara blog yang bagi aku semangat yang berkobar-kobar nak berblog balik lepas lama aku abaikan GB dulu...aku tak berapa kenal brader BP ni selain dari dia ni budak Parit Jawa Muor, dan berpe'el budak Muor cam aku gak...tapi apa-apa pun stail penulisan dia memang selalu tarik perhatian aku dengan stail penulisan dia yang penuh artistik tapi macam ada tarikan istimewa yang buat kita ternanti-nanti entri seterusnya...serius aku tak tipu...jadik, meh kita kupas satu-satu pasal blog brader BP ni...

    macam biasala ek...dari segi appearance...blog BP ni salah satu blog yang buat aku sador apa tu kepentingan blog yang ringan..dengan header gambor gunung yang taktaula apa maksudnya lepas tu background kaler biru langit tanpa apa-apa gambor, memang blog BP ni diperingkat ringan tak hengat...even kalo korang masuk blog dia dengan keadaan bandwith yang sangat bangsat pun, korang tetap akan rasa sekejap jek load kat blog dia ni...memang terbaik la ek...kalo nak diikutkan takde apa yang aku nak review pasal appearance blog ni selain dari kebijaksanaan brader BP ni membuatkan blog dia ni jadik ringan gila babeng...just satu benda jek yang aku ada sikit masalah...cemana aku nak follow blog ko bro??sebab ko pakai MyCommunity...so agak susah aku nak dapat alert kalo ko update...kalo dapat letak widget google follower mungkin makin ramai yang jadik pembaca setia kot...tak pun kalo korang tau cemana aku nak follow dan alert dengan update brader ni, inform la aku ek...sebab entri blog dia memang rasa macam rugi gila kalo terlepas...

    dari segi penulisan, brader BP ni ada sedikit beza dengan Brader Muor76 tu...sebab dia tak menggunakan loghat Johor secara berleluasa...dia menggunakan bahasa melayu yang standard...dan kalo ada bahasa pasor atau omptuih yang dia masukkan, dia akan bold atau italic kan...so untuk adik-adik yang tengah belajor menulis, tak jadik masalah kalo baca blog brader BP ni...sebab dia dah tunjukkan perkataan yang sesuai dan tak sesuai untuk digunakan dalam peperiksaan...stail penceritaan??mantop bai...kalo tak mantap aku tak terpengaruh dengan stail brader ni menulis...dan siri kegemaran aku ialah siri "Cerita aku balik Muor"..dah banyak siri dan dia banyak kongsi gambor-gambor Muor yang memang menusuk kalbu kalo tengok...sebab kalo tak silap aku, aku layan blog dia ni dari masa aku kat UTP dulu..dan disebabkan entri-entri siri ni, buat aku rasa macam tak sabor-sabor nak balik...serius best...kalo korang tak percaya, korang pergila baca...memang gila betul stail brader ni...

    dari segi layanan??brader BP ni antara blogger yang awal aku kenal mengajor aku kepentingan tuan rumah respon kepada setiap komen pengunjung...dan disebabkan aku tak pernah dapat follow blog brader BP ni, jadik aku taktau sama ada dia akan follow blog korang balik atau tak..yang aku tau, kalo aku komen blog dia, kengkadang kalo dia free dia akan komen balik kat blog aku..apa-apa pun, brader BP memang ada kat kelas dia sendiri...sama macam brader Muor76...best dan berpengaruh...dan kalo korang tanya aku, aku lagi prefer stail dua-dua anak Muor ni dari brader Ben Ashaari walaupun diorang takde follower ribu-riban atau SEO melambak-lambak...dan aku tetap letak kedua-dua brader ni sebagai role model aku dalam berblog...utamakan penulisan dari kutipan...bukan sebab diorang dari bandor yang sama dengan aku, tapi sebab stail blogging diorang yang supernice....

    Keratsenget: kalo korang rasa korang pun nak dapat inspiration menulis dan ekspresi tak terkata aku pasal stail penulisan brader BP ni, korang bolehla klik kat gambor header dia yang aku dah printscreen tu...orait??

    10 March 2011

    Cakap tak gune tembak tak kene..

    Syahadan

    Ape kabor korang??aku rasa macam masa aku nak mengupdate blog ni dah makin berkurang dah ni jam...ada jek benda yang buat aku sibuk tak tentu pasal...takpe..abaikan tu..arini aku nak review kat korang salah satu blog yang mempengaruhi stail aku berblog...ni dia...blog brader Muor76...blog yang simple, takde gambor yang melambak-lambak, tapi stail penulisan dan loghat muor totok yang dia guna tu memang membuatkan aku sendiri pun tersemangat nasionalisme nak memperjuangkan loghat daerah aku sendiri...serius..kalo aku tak terjumpa blog brader sorang ni, aku sendiri pun rasanya berblog guna bahasa melayu standard..takdela aku guna loghat muor cam skang ni....jadik, aku boleh katakan yang blog brader muor76 ni memang sangat berpengaruh...walaupun dia jarang-jarang update...

    so meh kita review appearance blog ni ek...benda pertama yang korang akan perasan kalo masuk kat blog ni, gila ringan...takde widget melampau, takde header yang gila-gila fancy, takde background kaler-kaler...tapi yang ada just background hitam dan tulisan tu jek...dah lepas tu baru keluor header brader muor ni...header dia sangat la rare sebab ada bendera muor kat situ...tak campur lagi dengan gambor feri muor yang dah berkubur lama tu..memang sangat memori bila tengok header dia tu..rasa macam aku nak cilok jek..tapi apakan daya...tu kan header dia...pasal appearance yang gila sempoi ni, aku memang takde benda sangat nak komen la..dah cukup nice dah tu...

    cemana dengan stail penulisan dia lak??pertama sekali, pastikan korang faham loghat muor cukup-cukup...sebab brader muor ni memang guna loghat muor secara berleluasa...lagi baik kalo korang bukak glosari loghat muor kat blog aku tu sambil baca..boleh buat bahan rujuk...senang kata, aku memang terpengaruh la dengan cara penulisan brader muor ni..bahasa yang sempoi...tapi yang bezanya adalah stail penulisan...brader muor ni menulis pasal life dia sebagai sorang laki dan bapak kat dalam blog ni...ada jugak cerita pendapat dia sikit-sikit...ada jugak cerita pasal bundle terbaru...walaupun kengkadang cerita dia tu agak mendator, tapi disebabkan penggunaan bahasa dia, cerita tu pun boleh jadik menarik..so adik-adik yang asal dari johor tu, jangan segan-segan nak guna loghat sendiri ek kalo menulis...sebab abang muor ni dah buktikan yang loghat jugak salah satu faktor penulisan kita ni boleh jadik menarik gak..

    cemana lak dengan layanan??orait..bagi korang yang just nak follow blog untuk dapat follower back, aku tak rekemen korang follow blog brader muor ni...nak-nak kalo korang bukan jenis yang sabor..sebab brader muor ni bukanla blogger tegar...dia akan follow back atau comment back bila dia free jek...tapi kalo dia dapat peluang nak online, aku rasa dia akan comment kat blog korang...nak-nak kalo entri korang tu kena dengan jiwa ala muor dia...jiwa ala muor??cemana tu??lebih kurang jek macam aku...kalo korang taktau nasibla kan??jadik aku rasa aku boleh review takat tu jek kat blog brader muor ni...sebab aku rasa blog dia ni macam dari dimensi lain...aku salute brader muor ni dari dalam jiwa aku dari start aku berblog dulu...rasa macam nak berdiri dan nyanyi lagu Allah selamatkan sultan la bro...huhu..

    keratsenget: kalo korang nak tau kenapa blog brader Muor ni dapat mempengaruhi stail penulisan aku sampai jadik macam sekarang, korang boleh klik gambor yang aku dah printscreen kat atas tu...orait??