28 April 2011

My Own Path

Syahadan


kali ni aku nak review blog awek ni lak....awek ni nama dia Nonny dan aku taknak cerita panjang pasal penulis blog ni...sebab yang kita nak reviewkan ialah blog dia kan??secara totalnya, walaupun Nonny ni baru dalam blog, tapi aku agak terkilan sikit sebab dia macam takde orang yang nak guide dia dalam dunia blog ni...aku taula sebab aku kenal dia sape...hehe...jadik, meh sini aku bagi sikit guide ek Nonny??mana yang patut ada dan yang tak patut ada....tapi ni pendapat peribadi...kalo rasa taknak ikut pun takpe...

first thing first, pasal appearance....pada aku appearance blog dia ni agak simple....tapi ada beberapa benda yang buat blog dia ni nampak agak messy....sori ek Nonny....first, cara penyusunan widget dalam blog dia....it is quite nice of you for not inserted a lot of widget....tapi, bagi sorang blogger yang suka BW secara silent cam aku ni, aku agak terganggu dengan gratisan music tu ek....macam apa yang pernah aku tegur pada Kaa Dabri, please find a music player yang bagi option pada readers untuk klik for play....aku??aku memang letak music player dari 4shared..so, bagi sesiapa yang nak dengor, boleh klik play kat player tu....selain tu, aku suka background picture ko yang agak smart tu...tapi mungkin boleh kalo ko stretch kan...ataupun tak letak dia secara tile cenggitu....sebab background tu mengganggu aku nak baca tulisan bagi previous entri atau tulisan untuk my profile tu....maybe ko boleh adjust kan warna tulisan tu....kan??

pastu kita beralih pada cara penulisan...memang sangat seronok menulis dalam bahasa omptuih ni Nonny...even aku pun kengkadang ada gak terlepas nak buat entri dalam bahasa omptuih...tapi bila aku baca balik, grammarnya agak berterabur, aku bahasa melayu kan balik entri tu...hehe....mungkin aku boleh bagi ko rujukan untuk menulis dalam bahasa omptuih yang agak unformal....contohnya macam ko tengok stail penulisan Obefiend...kebanyakan entri dia adalah dalam bahasa omptuih tapi ada sedikit rojak untuk timbulkan perasaan unformal tu...boleh??tapi apa-apa pun, entri dalam bahasa melayu ko memang agak terbaik la....walaupun cerita dia agak simple, tapi it can be a nice story....memang ko ada bakat menulis walaupun ko masih lagi boleh dianggap hijau dalam dunia penulisan ni...

dari segi layanan, Nonny ni walaupun bukan jenis yang blogwalking....sebab dia menulis untuk melepaskan apa yang terbuku kat hati dia jek, tapi dia tak pernah ignore pengunjung yang komen entri dia...dia akan layan semua....dan kalo dia berminat, mungkin dia akan follow balik blog korang...tapi tu mungkin jela ek...sebab dia pun still baru lagi dalam dunia blog ni....aku pun just boleh bagi guide untuk noob jek..kalo nak nasihat yang lagi kaw, kena la carik blogger yang senior....okeh??

kerat senget: kalo korang rasa macam berminat nak naikkan semangat Nonny ni, korang boleh klik kat gambor yang aku dah printscreen kat atas tu....lagipun, nak carik blogger yang blogging bukan sebab duit nuffnang ni susah dah skang...kan??
 

8 comments:

Anati Soki said...

bila ko nk review blog aku plak?? ceh along.. putus member sejam!!! wakakakka

Along Tapa said...

Anati Soki

blog ko dahsyat nowh la anat..cemana aku nak review..hahaha..

nanti2la..

i am S!L4H.. said...

cayalah skill anda me-review. penuh gaya, mutu dan keunggulan. heheeee

Along Tapa said...

i am S!L4H

so ni nak kira aku kena cakap.."cayalah cara anda mengomen review ni...sungguh bergaya" ke??

iwan_dextrous said...

awek mane nie??

Along Tapa said...

iwan dextrous

awek yang sayang balak dia sampai mati tu..hahaha...

iwan_dextrous said...

huh?

Along Tapa said...

iwan dextrous

apa hari ni hari blur sedunia ke apa..adehhh