24 February 2011

Catatan Abang Jonni

Syahadan


Aku rasa kalo aku tak review tapi just bagi korang tengok lukisan dia jek korang mesti dah tau dah blog Abang Jonni cemana stail dia...dah banyak orang dah aku perhatikan pergi blog Abang Jonni dan diorang mesti buat satu kesimpulan secara sepakat...SENGAL...tula perkataan yang sangat sesuai untuk blog ni...serius dowh...kalo korang tak terhibur tengok kartun-kartun yang dia lukis dengan stail yang amat sempoi, korang mesti tersengih baca catatan dia yang jelas menunjukkan betapa tak centrenya kepala hotak Abang Jonni ni..

dari segi appearance, apa yang aku nak komen....background dia bubuh gambor pokok-pokok...mungkin untuk rehatkan mata...sebab orang kata tengok pokok lama-lama boleh menyegorkan mata..jadik, mungkin ni usaha yang cuba Abang Jonni lakukan...lepas tu dia sengaja letak gambor dia versi kartun tu dalam posing cenggitu kat atas sekali berdekatan dengan header...membuatkan korang bajet macam Abang Jonni ni macam cuak-cuak jek korang datang blog dia...serius aku cakap...aku taktau la apa yang dia dah mandrem kat blog dia ni...tapi bila kita masuk jek blog dia, macam dengan kita sekali terikut jadik sengal macam Abang Jonni...

dari segi penulisan, kalo aku cakap Abang Jonni ni sebenornya sorang penulis yang powerful sure ramai yang macam pelik..tapi benda ni serius...sape yang tak baca setiap ayat dia setiap kali entri?kita mesti baca dan tengok dengan gambor sekali...macam dua benda tu related...dan timbullah satu perasaan yang taktau aku nak gamborkan...dan sebab tu aku kata Abang Jonni ni powerful writer...kengkadang topik dalam blog dia tu memangla sangat simple...cerita pasal tidor pun kengkadang jadik best gila..sebab stail penulisan dia ni....simple, powerful dan addicting kalo aku boleh tambah...

bila dah baca entri yang gempak, mesti ada feeling nak komen kan??dan serius aku cakap kalo korang dah sekali komen, korang mesti nak komen lagi..kenapa??sebab Abang Jonni ni tak habiskan kesengalan dia kat entri jek...tapi menjadik semakin teruk masa reply komen...dan tu membuatkan kita rasa nak komen berkali-kali sampai dia taktau nak reply apa...tu kalo kita komen dan follow blog dia..ada potensi ke dia follow balik blog kita?ada potensi..Abang Jonni bukan sorang yang sombong nak mampos ek...dia sangat ramah...tapi kalo dia dah start mengomen blog korang, korang kena bersedia sebab komen yang dia akan bagi memang sentiasa tak terpikir dek akal...sekaligus aku boleh kelompokkan Abang Jonni sebagai sorang genius dalam blogging tapi sengaja buat-buat sengal untuk mengelakkan orang bajet dia macam superstar...ko memang aku salute habis punya bro...

kerat senget: kali pertama aku lepak blog abang jonni ni, memang macam feel baca majalah APO..habis aku selongkor archive dia sampai last...dan nampak dia berjaya kekalkan kesengalan dia tu sampai skang ni...tahniah la Abang Jonni...ko memang Jonni yang mengenal Manipal la...

10 comments:

Liza Abd Rahim said...

betul betul betul..dari kartun turun ke hati..dan kini abg jonni, tetap di sanubari..

wpun dia nampak brutal di lukisan..tapi ayat dia tak brutal langsung..hahha

Along Tapa said...

Liza Abd Rahim

habis nak kategori apa ayat dia tu ek...jiwa2 ke??hihi

☆゚ Cik Rabbit ☆ said...

Salute Encik Gorie @ Encik Jonni :)

Along Tapa said...

Cik Rabbit(cemana ko buat star2 tu?)


aku pun salute 3 paku gak kat ko sebab ada star2...

echah mashuri said...

seyes aku suka cara abg joni dlm berblog.xsombong.rilek.selesa je nak menyngal dengan dia.tau dia xkan terasa.keh2.ak bagi bintang dilangit kepada nya.buka 10 bintang lagi.eheheh

Along Tapa said...

peh..sayang betul ko kat dia...ni yang aku nak jeles ni...

aku taknak bintang kat langit..aku nak bintang kat dalam botol...terasa kekurangan vitamin c lak...hihi

Dark Half said...

abg jonni @ incik gorie-la?
aku paling suka tang GIGI kartun dia..tersusun je cam iklan ubat gigi

Along Tapa said...

Dark Half

banyak2 benda, gigi yang ko perasan...agak2 dia boleh jadik duta colgate tak??haha

YOUsoF said...

Aku paling suka style Bang Jon olah cerita² beliau plus lukisan simple n dimple.. sempoi habes! :D

Along Tapa said...

YOUsoF

tau takpe..dah tu boleh lak nak rendah diri dia tak power...aku debik nanti baru dia tau...